Aday bilgilendirme formu

ADAY BİLGİLENDİRME FORMU

BELGELENDİRME KAPSAMINDAKİ MESLEKLER

11UY0011-3  Ahşap Kalıpçı                                                         12UY0057-3  Isı Yalıtımcısı

12UY0054-3  Alçı Levha Uygulayıcısı                                         16UY0253-2  İnşaat İşçisi

12UY0055-3  Alçı Sıva Uygulayıcısı                                            11UY0023-3  İnşaat Boyacısı

11UY0012-3  Betonarme Demircisi                                          12UY0056-3  İskele Kurulum Elemanı

11UY0010-3  Çelik Kaynakçısı (B1,B6,B9)                                 12UY0051-3  Seramik Karo Kaplamacısı

12UY0048-3  Duvarcı                                                                   11UY0024-3  Sıvacı

11UY0013-3  Endüstriyel Boru Montajcısı                                

       
BAŞVURU

Belgelendirme başvuruları her meslek için ayrı ayrı oluşturulmuş, FR.31 Aday Başvuru formu  ile İZMİR MYM’ ye yapılır. Aday başvuru formu internet sitesinden tüm ilgililerin erişimine açıktır. Ayrıca online başvuru kısmından da gerekli bilgiler doldurularak başvuru yapılabilir. Form, başvuru sahibi tarafından doldurularak ve imzalı olarak İZMİR MYM’ ye elden, e-mail, ve kargo gibi araçlarla iletilir. E-mail yoluyla iletilen başvuru formlarının ıslak imzalı hali sınav öncesinde İZMİR MYM tarafından teslim alınır.

Başvuru sahipleri FR.31 Aday başvuru formu’ nun ekinde aşağıdaki belgeleri de İZMİR MYM‘ ye sunmalıdır.

  • Nüfus Cüzdanı Fotokopisi
  • Başvurulan sınavlar için sınav ücretinin yatırıldığını gösteren belge
  • Başvurduğu alanla ilgili ön koşul olması halinde başvuru sahibinin önkoşulu sağladığına dair belgeler,
  • 12 Belge Kullanım Sözleşmesi ıslak imzalı hali (2 nüsha)

(Belge Kullanım Sözleşmesinin 1 nüshası aday başarılı olduktan sonra belge ile birlikte verilir ve geçerliliği başlar.)(www.izmirmeslekiyeterlilikmerkezi.com.tr adresinden temin edilebilir.)

-Başvuru talebi incelendikten sonra başvurunun kabul ya da red olduğu konusunda başvuru sahibi bilgilendirilir.

-Eğitim ve tecrübe şartı ARANMAMAKTADIR.


SINAVLARIN GERÇEKLEŞTİRİLMESİ

-Sınavlar, sınavların gerçekleşmesi için uygun kontenjan sağlandığında veya önceden internet sitesinden ilan edilen sınav takviminde yer alan tarihlerde gerçekleştirilir.

-Başvurusu onaylanan başvuru sahiplerine “sınav giriş belgesi” e posta yoluyla gönderilir, e-postası bulunmayan adaylar sınav giriş belgelerini kimlik göstermek suretiyle İZMİR MYM den teslim alabilirler.

-İlan edilmiş tarihte ve sınav saatinden en geç 15 dk önce hazır bulunmayan ve/veya evrakları eksik olan adaylar sınava alınmaz ve 1 sınav hakkını kaybetmiş olur. Bu sebeplerle sınava alınmayan adaylara yatırdıkları sınav ücretleri iade edilmez, aday bir sonraki açılan sınava davet edilir. Aday, İZMİR MYM’nin davet edeceği sınavlara katılmak zorundadır.

-Aday sınava girmeyeceğini sınav tarihinden en geç 15 (on beş) gün öncesinde İZMİR MYM’yi bilgilendirdiği durumlarda sınav ücretinin iadesini talep edebilir ve sınav hakkı korunur. Bilgilendirme söz konusu süre içerisinde yapılmaz ise para iadesi gerçekleştirilmez. İlk sınava giren adayların ve ya sınavın herhangi bir aşamasına girmiş olan adayların sınav ücreti iade edilmez.

 

ADAYIN SINAVDAN KALDIĞI DURUMLAR

  • Başvuru şartlarını taşımadığı hâlde sınava girilmesi,
  • Adayın yerine başkasının sınava girmesi,
  • Cevap kâğıdının teslim edilmemesi (Teorik sınav için)
  • Senaryo/proje ve teknik dokumanlar teslim edilmemesi, (Performans sınavı için)
  • Kopya çekildiğinin Sınav Yapıcı /Değerlendirici tarafından tespit edilmesi,
  • Toplu kopya çekildiğinin tespiti,
  • Sınav evrakına zarar verilmesi, yırtılması, görevlilere teslim edilmemesi,
  • Performans sınavlarında, belirlenen kritik adımları yapamaz ise(kritik adımlara web sitesinde – www.izmirmeslekiyeterlilikmerkezi.com.tr ana sayfada yer alan ulusal yeterliliklerden bakılabilir)

 

SINAV SONUCU – BELGELERİN TESLİMİ

Sınav sonuçları en geç bir ay içerisinde web sitesinde ilan edilir. Sınav sonuçları ilan edildikten sonra internet sitesinden öğrenileceği gibi İZMİR MYM’ e başvurularak da öğrenilebilir.
Belge almaya hak kazanan adayların belgeleri, MYK tarafından basıldıktan sonra, İZMİR MYM Genel Müdürü tarafından imzalanarak adaylara kargo, posta veya elden iletilir.(Adayın başvuru formunda tercih ettiği yöntem ile)

 

BELGELENDİRME KARARINA İTİRAZ
Sınava katılan her aday belgelendirme kararına itiraz edebilir. İtirazlar, kararın adaya bildirilmesinden / İnternet sitesinde yayınlanmasından itibaren 15 (on beş) gün içerisinde yapılabilir. İZMİR MYM’ ye ulaşan itirazlar, İtiraz ve Şikâyet Prosedürüne uygun olarak işlem görür.

BAŞARISIZ OLAN ADAYLAR
Devlet teşviğinden yararlanan adayların, sınavda başarısız oldukları birim/birimlerden 12 ay içerisinde ücret ödemeden 2 kez daha sınava girme hakkı bulunmaktadır. Teşvikten yararlanmayanlar adayların ücret ödemeden 1 kez daha sınava girme hakkı bulunmaktadır.

BELGENİN GEÇERLİLİK SÜRESİ : Belgelendirme kararının alındığı tarihten itibaren 5 YIL dır.                                                 (Çelik Kaynakçısı için TS EN ISO 9606-1 Madde 9.1’ de belirtildiği üzere belgenin geçerliliği seçilen metoda göre 2 yıl veya 3 yıl olarak değişmektedir.)

BELGENİN GÖZETİMİ:  Belgeli kişinin yeterliliğinin devam ettiğini tespit etmek amacıyla belgenin geçerlilik süresi içerisinde en az bir kez performans izleme raporu hazırlanır.                                                                                      (Çelik Kaynakçısı için belge geçerlilik süresi içerisinde adayın yeterliliği, TS EN ISO 9606-1 Madde 9.2’ de belirtildiği üzere her 6 ayda bir gözetime tabi tutulur.)

BELGENİN YENİLENMESİ : 
İnşaat sektöründe yer alan meslekler için;
Belgenin iptalini gerektirecek bir durumun oluşmaması ve belge geçerlilik süresi boyunca kişi ile ilgili belgelendirme kuruluşuna performansa ilişkin şikayet gelmemiş olması durumunda belgeli kişi fiili olarak toplam 18 ay çalıştığını belgelendirdiğinde, belgenin süresi 5 yıl daha uzatılır. Fiilen çalıştığını belgeleyemeyen kişiler, uygulama sınavına alınır ve başarılı olan adayların belgesi 5 yıl daha uzatılır. Uzatma süresi bittikten sonra (ilk sınavın yapıldığı tarihten 10 yıl sonra) teorik ve uygulamalı sınav yapılır.
Çelik Kaynakçısı için;
Belge geçerlilik süresinin sonunda belge sahibinin performansı TS EN ISO 9606-1 Madde 9.3’de bulunan ve aşağıda tanımlanan yöntemlerden biri kullanılarak değerlendirmeye tabi tutulur;

  1. a) Belge geçerlilik süresi 3 yıl olanlar için; 3 yıl sürenin sonunda belge sahibi yeniden sınava girerek bel-gelendirilir.
  2. b) Belge geçerlilik süresi 2 yıl olanlar için, son 6 aya ait yapmış olduğu 2 adet kaynak numunesine radyografik veya ultrasonik veya tahribatlı testlerden biri uygulanır. Kaynaklar hatasız veya tespit edilen hata kabul kriterleri içerisinde yer alıyorsa belge geçerlilik süresi 2 yıl daha uzatılır.

BELGE ÜZERİNDE DEĞİŞİKLİK TALEBİ : Geçerlilik süresi dolmamış belge üzerinde yer alan, belge sahibi ile ilgili bilgilerde değişiklik olması ile birlikte belge sahibi gerekli dokümanlarla İZMİR MYM’ ye bildirmesi durumunda, belge ücreti alınarak belge üzerinde değişiklikler yapılarak belge yeniden düzenlenir. Yeniden düzenlenen belgede, belge numarası değişmez, belge revizyon numarası verilir. Yeniden belge, belge sahibi eski belgeyi İZMİR MYM’ ye iade ettikten sonra teslim edilir.

BİRİM BİRLEŞTİRME : Sınavdan kısmi başarısız olan ve/veya farklı birimde sınava girmek isteyen veya meslek kapsamında seviyesini yükseltmek isteyen adaylar, başvuru formunun birim birleştirme kısmını doldurarak İZMİR MYM’ ye bildirmesi halinde birim birleştirme hakkına sahiptir. Yetkilendirilmiş başka bir Kuruluşta daha önce sınava girmiş ve yeterlilik kapsamının hepsinden ve/veya bir kısmından başarısız olmuş, Ulusal Yeterliliklerde belirtilen süre içerisinde İZMİR MYM’  ye birim tamamlama başvurusunda bulunmuş ise İZMİR MYM adaydan ve/ veya kuruluştan adayın ulusal yeterliliğe uygun olarak değerlendirmeye alındığının kanıtlarını ister. İZMİR MYM sınav ve belgelendirme faaliyetleri kapsamında bu kişilerin kanıtlarını da sunması halinde sınava almaktadır.
BELGENİN ASKIYA ALINMASI, GERİ ÇEKİLMESİ VE İPTAL EDİLMESİ :

  • Belgelendirilmiş personelin FR.12 Belge Kullanım Sözleşmesi’ndeki yükümlülükleri yerine getirmemesi,
  • Belgelendirilmiş personelin gözetim şartlarını yerine getirmemesi,
  • Belgelendirilmiş personelin belge kullanım şartlarına uymaması, TÜRKAK, Mesleki Yeterlilik Kurumu Logoları ve/veya İZMİR MYM, belgesinin yanlış kullanılması

Durumlarından bir veya birkaçı tespit edilmesi sonucunda belge askıya alınır.

  • Belgelendirilen personelin belgesinin askıya alınması sonucunda yapması gereken düzeltici faaliyetleri gerçekleştirmemesi,
  • Belgenin yanıltıcı veya haksız maksatla kullanılması,
  • Belgelendirilen personelin sınav öncesi veya sonrasında kasıtlı olarak İZMİR MYM’ yi eksik veya yanlış bilgilendirdiğinin tespit edilmesi,
  • Belgelendirilen personelin belge ve ekleri üzerinde tahrifat yapması veya yapılmasına izin vermesi,
  • Belgenin geçerlilik süresi içinde yapılan gözetim faaliyetleri esnasında mevcut programın ilgili mevzuat, standart ve/veya standart yerine geçen doküman şartlarına uygunluğunu tamamen yitirdiğinin tespit edilmesi, Mesleki Yeterlilik Kurumu Sınav ve Belgelendirme Yönetmeliği usulündeki esasların gerçekleştirilmemesi,
  • Belge sahibi hakkında gelen şikâyetlerin değerlendirilmesine bağlı olarak belgenin kullandırılmamasına karar verilmesi

Durumlarından bir veya birkaçı tespit edilmesi sonucunda belge geri çekilir.

SINAV ŞARTLARI

Adayların mesleki yeterlilik belgesi alabilmesi için zorunlu olan yeterlilik birimlerinin teorik, performans ve/veya mülakat sınavlarının tamamından başarılı olması gerekmektedir.

Teorik sınavlar çoktan seçmeli test yoluyla, performans sınavları şantiye/atölye/sınav uygulama alanlarında gerçekleştirilir. Bazı yeterliliklerde mülakat sınavı vardır.(Ahşap Kalıpçı, Betonarme Demircisi )

Adaylar her yeterlilik biriminden ayrı ayrı sınava girebilir.

Yeterlilik belgesi alınabilmesi için öngörülen yeterlilik birimlerinin tamamından başarılı olunması gerekir.

Değerlendirme 100 tam puan üzerinden yapılmaktadır.

Teorik Sınav Kuralları

  • Adaylar Sınav Giriş Belgelerini ve Kimlik Belgelerini (Nüfus Kâğıdı, Ehliyet) hazır bulundurmalıdırlar.
  • Adayların sınav saatinden en az 15 dakika önce sınav salonunda bulunmaları gerekmektedir.
  • Sınav başlama saatinden 15 dakika sonra sınav salonuna gelen aday sınava alınmaz. Adaylar sınavların başlamasından itibaren salonu ilk 15 dakika içinde terk edemezler.
  • Adaylar, Sınav Yapıcı/gözetmen tarafından belirtilen sınav zamanına ve planına uymak zorundadırlar.
  • Sorular bireysel olarak cevaplandırılmalıdır. Sınav esnasında adayların birbirleriyle yardımlaşmaları ve konuşmaları yasaktır.
  • Sınav sırasında bu araçları kullandığı tespit edilen adayların sınavları geçersiz sayılır.

-(Cep telefonu, çağrı cihazı, telsiz, radyo, vb. haberleşme araçları,MP3, ses kayıt cihazı, kamera, fotoğraf makinesi, vb. kayıt cihazları, tablet, dizüstü bilgisayarı, elektronik kitap okuyucu, akıllı saat, vb. bilgisayar özelliği olan cihazlar,)

-(Müsvedde kâğıdı, defter, kitap, dergi, gazete, sözlük, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi, cetvel, pergel, açıölçer, vb. araçlar.)

-(Adayların sınav alanına delici, kesici ve yaralayıcı aletler ile ateşli silahları getirmesi yasaktır.)

  • Sınav süresince sınav alanında içme suyu, şeker ve alınması zorunlu ilaçlar hariç yiyecek ve içecek bulundurmak, tütün ve tütün ürünleri kullanmak yasaktır.
  • Yazılacak her türlü yazıda ve yapılacak bütün işaretlemelerde kurşun kalem kullanılacaktır.
  • Sınav sırasında kopya çeken, çekmeye girişen, kopya veren, kopya yapılmasına yardım edenlerin sınavları geçersiz sayılır. Görevliler kopya çekmeye veya vermeye kalkışanları uyarmak zorunda değildir, sorumluluk adaya aittir.
  • Adaylar, görevlilerin tüm uyarılarına uymak zorundadır. Gerektiğinde görevliler adayın oturduğu yeri değiştirebilir. Sınavların geçerli sayılması, her şeyden önce sınav kurallarına uyulmasına bağlıdır. Kurallara aykırı davranışta bulunan ve yapılacak uyarılara uymayan adayların kimlikleri tutanağa yazılır ve sınavları geçersiz sayılır.

Performans Sınav Kuralları

  • Adayların sınav saatinden en az 15 dakika önce sınav alanında bulunmaları gerekmektedir. Sınav başlama saatinden 15 dakika sonra sınav alanına gelen aday sınava alınmaz
  • Adaylar Sınav Giriş Belgelerini ve Kimlik Belgelerini (Nüfus Kâğıdı, Ehliyet) hazır bulundurmalıdırlar.
  • Senaryo/proje ve teknik dokümanları alır almaz varsa, ilgili alanları doldurur.
  • Görevlilerin “sınav başlamıştır” ifadesi sonrası sınava başlanır.
  • Adaylar, Sınav Yapıcı tarafından belirtilen sınav zamanına ve planına uymak zorundadırlar.
  • Sınav sırasında bu araçları kullandığı tespit edilen adayların sınavları geçersiz sayılır.

-(Cep telefonu, çağrı cihazı, telsiz, radyo, vb. haberleşme araçları,MP3, ses kayıt cihazı, kamera, fotoğraf makinesi, vb. kayıt cihazları, tablet, dizüstü bilgisayarı, elektronik kitap okuyucu, akıllı saat, vb. bilgisayar özelliği olan cihazlar,)

-(Müsvedde kâğıdı, defter, kitap, dergi, gazete, sözlük, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi, cetvel, pergel, açıölçer, vb. araçlar.)

-(Adayların sınav alanına delici, kesici ve yaralayıcı aletler ile ateşli silahları getirmesi yasaktır.)

  • Sınav süresince sınav alanında içme suyu, şeker ve alınması zorunlu ilaçlar hariç yiyecek ve içecek bulundurmak, tütün ve tütün ürünleri kullanmak yasaktır.

 

Doküman Kodu :FR.46

Yayın Tarihi:15.10.2017

Revizyon No/Tarih: 03 / 08.11.2021

Sayfa No : 1 / 4